Skip links

Centrul European Pentru Excelență Culturală în colaborare cu Rețeaua literară & Pagina de Poezie în parteneriat cu Editura Tracus Arte, sub egida PEN România, organizează cea de-a VII-a ediție a Concursului Rețeaua Literară (debut) – secțiunea poezie și proză

Premianții Concursului Rețeaua Literară 2024

În data de 21 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, Centrul European Pentru Excelență Culturală în parteneriat cu Primăria Bistrița și Centrul Cultural Municipal George Coșbuc a organizat GALA PREMIILOR REȚEAUA LITERARĂ la palatul Culturii din Bistrița unde sala a fost arhiplină (toate cele 340 de locuri au fost ocupate)

Evenimentul a avut  în deschidere și un Concert Extraordinar cu Noua Orchestră Transilvană: Anotimpurile de Vivaldi. La Gala Premiilor a rostit un cuvânt de deschidere Ioan Turc, primarul municipiului Bistrița

Invitatul special a fost scriitorul Mircea Pricăjan, redactor șef al revistei Familia, președinte al juriului, cel care a deschis plicurile și a anunțat câștigătorii Concursului Național de Literatură “Rețeaua Literară” – ediția a VII-a, concurs organizat de Centrul European Pentru Excelență Culturală în parteneriat cu  Primăria Bistrița, Centrul Cultural Municipal George Coșbuc, Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Tracus Arte, sub egida PEN România.

Premianți Proză

Premiul 1

Marius Pădurean (Danemarca)

Premiul 2

Ilinca Stroe (București)

Premiul 3

Nic Popescu (București)

Luiza Alecsandru (Timișoara)

Mențiuni

Andreea Sepi (Germania),

Adrian Bercea (Japonia),

Mihaela Ionela Bădin (Ecuador)

Premianți Poezie

Premiul 1

Andrei Peptine (Brașov)

Premiul 2

Ioana Pătulea (Târgoviște)

Premiul 3

Bianca Vilichi (Sebeș)

Ana Mirea (Italia)

Mențiuni

Briseis Stan (București)

Andreea Luise Stana (Arad)

Răzvan Stoicovici (Timișoara)

La finalul Galei Premiilor a avut loc un recital de poezie dedicat Zilei Mondiale a Poeziei cu:

Andrei Peptine
Ioana Pătulea
Bianca Vilichi
Briseis Stan
Alexia Plăcintă
Roberta Poepscu
Matei Grămescu
Ștefania Costea
Ana pasanciuc
Amalia Mayer
Gelu Vlașin

Juriul Concursului a fost compus din scriitorii:

Tudor Crețu
Gabriela Feceoru
Diana Geacăr
Cosmin Perța
Mircea Pricăjan
Moni Stănilă
Gelu Vlașin

Coordonator de proiect

Gelu Vlașin

Marius Pădurean și Ioana Pătulea vor beneficia de publicarea gratuită a unui manuscris la Editura Tracus Arte, lansare de carte la Târgul Gaudeamus și un sejur gratuit în Tabăra de literatură „Întâlnirile de la Telciu” care va avea loc în luna august 2024. De asemenea au fost acordate și următoarele premii în bani, atât la secțiunea poezie cât și proză:

250 lei
Locul 3
500 lei
Locul 2
1.000 lei
Locul 1

Mulțumim de asemenea celorlalți parteneri din cadrul acestui proiect: Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Județeană Sorin Titel Timiș, Revista Timpul (Moldova), Revista Familia, Revista Mișcarea Literară, ProPolitica, RoZoom Press, Revista Vatra, Casa de Poezie Light ok Ink, InfoBistrita, Observator BN, AsTv Bistrița, TimpOnline, Săptămână Online, Răsunetul cultural, Revista Timpul (România), Agenția de Carte, Revista Neuma, Pagina de Poezie, ALECART, Observator Cultural, Contemporanul.

Mulțumim voluntarilor Centrului European Pentru Excelență Culturală: Ioana Pop, Maria Hondrari, Ana Maria Grad, Arlo Pop, Kincses Elliot, Mădălin Sebastian și toți ceilalți.

Galerie

Înscrierile s-au încheiat

Înscrierile s-au încheiat miercuri noaptea, 31 ianuarie, la ora 23:59!

Perioada de înscriere pentru concurs a fost până în data de 31 ianuarie 2024

Avem 181 de candidați la secțiunea poezie și 92 de candidați la secțiunea proză.

Cei 7 finaliştii (lista scurtă) de la poezie și proză, vor fi desemnaţi în decursul lunii februarie 2024. Câștigătorii Concursului (locul 1,2,3 poezie și proză) vor fi anunțați în 21 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei. Câștigătorii (locul 1 poezie și locul 1 proză) vor putea beneficia (doar dacă doresc) de publicarea gratuită a unui manuscris la Editura Tracus Arte (+ posibilitatea organizării unei lansări la Târgul de Carte Gaudeamus) și de un sejur complet (gratuit) în luna august 2024 în Tabăra de literatură “Întâlnirile de la Telciu”.

Gala Premiilor Rețeaua Literară și anunțarea câștigătorilor va avea loc în luna martie. Succes tuturor candidaților!

Condiții de înscriere au fost

să nu fi debutat până acum în volum

nu există limită de vârstă pentru înscriere

nu există condiţii în ce privește fontul ales pentru paginare sau formatul în care vor fi trimise textele

textele trimise trebuie să aibă minim 10 pagini de poezie / minim 10 pagini de proză

câștigătorii concursului vor putea opta pentru publicarea unui manuscris pe care-l vor trimite editurii Tracus Arte până în toamna anului 2024 (este recomandat ca fiecare „manuscris” să aibă  în jur de 50-60 de pagini în cazul poeziei și peste 100 de pagini în cazul prozei)

Juriul

Juriul va avea o muncă foarte grea pentru că sunt lucrări foarte bune atât la poezie cât și la proză. Mult succes tuturor!

Gelu Vlașin

Tudor Crețu

Gabriela Feceoru

Diana Geacăr

Cosmin Perța

Mircea Pricăjan

Moni Stănilă

Juriul avansează rapid cu jurizarea, la secțiunea poezie, unde au trimis texte aproape 200 de candidați. După jurizarea la poezie (care se va încheia săptămâna viitoare cu anunțarea celor 7 finaliști) urmează jurizarea la proză care probabil se va finaliza abia la sfârșitul lunii februarie.

Iată și câștigătorii de până acum

Ediția I: Elena Gabriela Lazara (poezie) și Roxana Sonea (proză)
Ediția a II-a: Alexandru Văsieș (poezie) și Vlad Drăgoi (proză)
Ediția a III-a: Cătălina Matei (poezie) și Elena Navlea (proză)
Ediția a IV-a: Iris Tincu (poezie) și Ionela Mădălina Grosu (proză)
Ediția a V-a: Monica Stoica (poezie) și Andra Samson (proză)
Ediția a VI-a: Antonia Mihăilescu (poezie) și Ioana Tătărușanu (proză)

Juriul din edițiile anterioare

Claudiu Komartin

Bogdan Crețu

Radu Vancu

Adriana Stan

George Neagoe

Alex Goldiș

Crina Bud

Nina Vasile

Paul Cernat

Alexandru Matei

Nina Corcinschi

Ioana Vintilă

Miruna Vlada

P.S.

Au trimis texte autori din toate colțurile țării dar și câțiva autori români din din străinătate: Canada, SUA, Japonia, Italia, Franța, Olanda, Danemarca, Irlanda, Marea Britanie, Spania, Germania, Austria, Ecuador, etc. Cei mai tineri autori au 11, respectiv 12 ani iar cei mai în vârstă au 60 respectiv 67 de ani.